Dier van de maand | Februari 2022

De dier van de maand is de agapornis. Het is een vogel die ook wel de ‘love bird’ wordt genoemd. Wij hebben er 4 in de volière vliegen. Komt u snel een keer kijken?

Herkomst

Agaporniden, ook wel dwergpapegaaien genoemd, komen van nature veel voor in Afrika. Er zijn negen verschillende soorten agaporniden, waarvan een aantal in ons land worden gekweekt. Het zijn kleine vogeltjes van tussen 13 en 17 centimeter groot met een gewicht van 30 tot 60 gram, afhankelijk van hun soort. De basiskleur van de agapornis is meestal groen, maar door het kweken komen nu allerlei andere basiskleuren voor.

Gedrag

In het wild zijn agaporniden meestal schuw en moeilijk te benaderen, maar heb je een agapornis als huisdier, dan kun je deze gemakkelijk tam maken. Agaporniden zijn actieve vogeltjes die behoorlijk wat herrie kunnen maken, maar met voldoende aandacht en leuke speeltjes kun je dat meestal wel binnen de perken houden. Voor agaporniden is het erg belangrijk dat ze in koppeltjes gehouden worden, ze hebben behoefte aan een partner. De Latijnse naam Agapornis betekent niet voor niets ‘liefdesvogel’!

Voeding

Agaproniden eten in het wild zaden, fruit, groente en sommige grassoorten. In gevangenschap doen ze het goed op een gevarieerd menu van pellets, groenten, fruit en wat zaden en noten. Dit laatste is vooral bedoeld als beloning of snack. Er zijn speciale pellets voor agaporniden verkrijgbaar, hier zit alles in wat je vogel nodig heeft en het voorkomt selectief eten. Naast deze pellets blijft het goed om je agapornis groenten en fruit te geven.

Geef je je vogel geen pellets? Dan kun je het menu aanvullen met eivoer. Dit bevat extra vitaminen en mineralen. Hierbij bestaat wel een grote kans op selectief eten, met als gevolg dat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaat. Geef om de week grit in een bakje, vooral als je geen pellets voert. Ook is het van groot belang om het drinkwater dagelijks te verversen.

Huisvesting & verzorging

Agaporniden zijn echte groepsdieren en kunnen zowel binnenshuis als buiten in een volière worden gehouden. Houd agaproniden nooit alleen, maar zorg altijd voor een koppeltje of een groepje.

Het is belangrijk om een ruime kooi te nemen met een tochtvrij binnen verblijf. Agaporniden zijn echte slopers; plaats dus voldoende zitstokken, speelgoed en knaagmogelijkheden in het verblijf, zodat ze zich niet zullen vervelen. Als je speelgoed voor je agaporniden aan wilt schaffen, neem dan het liefst echt papegaaienspeelgoed; dit is gemaakt van sterk en duurzaam materiaal. In het wild zijn agaporniden bijna de hele dag bezig met het zoeken naar voedsel. Zorg dus voor voldoende verstopplaatsen waar je wat voer in kunt doen of schaf voederspeeltjes aan.

Zorg voor een stuifvrije bodembedekking, bijvoorbeeld beukensnippers of schelpenzand. Zorg voor voer- en drinkbakjes van stevig materiaal, bij voorkeur RVS. De luchtvochtigheid van onze woonkamers is vaak te droog voor deze vogels; douche of sproei je vogels daarom regelmatig, en zorg voor een vogelbadje in het verblijf.