Dier van de maand… || Juli/Augustus 2022

Deze keer wordt de dier van de maand even voor twee maanden. De dier van de maand is de Welsumer kip. We hebben nog twee hennen in het hok.

De Welsumer is een uit Welsum (Nederland) afkomstig kippenras.

De Welsumer is gefokt vanuit de patrijs cochin, de patrijs wyandotte en de patrijs leghorn, de barnevelder en de Rhode Island Red. Dit is gebeurd omstreeks 1916. In Engeland werd het ras voor het eerst ingevoerd in 1928 vanwege de grote, donkerbruine eieren.

De Welsumer is een middelgrote kip en heeft op de kop een enkele kam. In Nederland komt de Welsumer alleen voor in de kleurslag roodpatrijs.

Karakter van de Welsumer
De Welsumer kip is een rustige, kindvriendelijke scharrelaar met een sociaal karakter. Het zijn nieuwsgierige kippen waardoor je ze rustig los door je tuin kunt laten lopen. Ze staan bekend om hun unieke kleurslag en donkerbruine eieren met spikkels. De Welsumer krielen zijn actief en vinden het prettig om een beetje ruimte te hebben. Een toompje Welsumers dat over het gras scharrelt, is en blijft een schitterend gezicht.

Uiterlijke kenmerken
De Welsumer kip is een fors kippenras met mooie, donkere veren. Ze hebben een lange rug die samen met de nek en staart een U-vorm maakt. De kip komt slechtst voor in één kleurslag: roodpatrijs, dit een kleurslag die bij geen enkel ander hoenderras voorkomt.

Als het kuikens zijn hebben de hennen een bruine streep op de bovenkant van hun kop tot het einde van de rug. Bij de hanen is de streep minder scherp. Zodra het kuikendons is verdwenen is dit verschilt weg. Welsumer kippen hebben oranjeachtig ogen en maïs gele poten.

De haan is goed te herkennen aan zijn indrukwekkend grote hals met op de kop een mooie, rechtopstaande hanenkam met vijf tot zeven inkepingen. Het gewicht van een haan is rond de 3000 gram en de ringmaat is 20 mm. Een hen weegt 2500 gram en van haar is de ringmaat 18 mm.